REMPAH SUP BUNJUT
Bahan2:
5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
Cara Membuatnya:
1. Cuci bersih semua rempah.
Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.
2. Bungkus kemas dan ikat dengan
benang putih.
3. Sup bunjut sedia digunakan.
REMPAH SUP DAGING
Bahan2:
5 biji buah pelaga
1 sudu lada hitam
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2-3 kuntum bunga cengkih
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 isi buah pala
Cara Membuatnya
1. Cuci bersih semua rempah, tumbuk
atau kisar halus.
2. Bungkus kemas dan ikat dengan
benang putih.
3. Sup bunjut sedia digunakan.
Dikatakan kombinasi sup berbeza
mengikut jenis masakan, tambahan lebih kayu manis digunakan untuk membuat sup
daging lembu/kambing. Kurangkan kayu manis bagi membuat sup ayam dan sup sayur.
Tambahkan daun bay @ daun salam, buah keras dan bunga kering berbentuk
panjang (tidak diketahui namanya) untuk sup ikan.
No comments:
Post a Comment