Salam Semua
Kepada penggemar pizza bleh la senyum sampai telinga sbb
resepi ni senang sgt nak buat...gerenti sedap rasanya sebijik pizza hut...
Hawaiian Chicken Pizza |
orchid antara penggemar pizza..
so byk la orchid belajar daripada blogger2 dan mat salleh..
untuk menjadikan pizza ni sama mcm pizza hut...untung ler korang kan...
tup..tup da dapat resepi ni....
orchid dengan senang hati nk kongsi resepi buat pizza sesedap pizza hut ni...hehehe
last sekali orchid buat kt rumah sewa..biasa bt kt kampung je..makan ramai2..lg seronok...
teringin sgt nak mkn time puasa ni...
so ajak la kwn mkn..terkejut orchid dia menjerit...
ehhhh..sedapnyaaaa...sebjik mcm pizza hut....
apa daaa...terkezuttt beruk orchid...ingtkn apa laaa...dia terus masuk pic pizza dlm facebook n
TAG fb orchid...teruja sgt kot...hihhihi dia mntk orchid ajarkan...no poblem la...
amek resepi kt bawah ni ok...??
amek resepi kt bawah ni ok...??
Nak cuba pizza itali step by step...klik kat sini
Rahsia Pizza Doh Gebu dan Lembut
Bahan-bahan:-
boleh buat 3 keping pizza 9" atau 2 keping 12"
ukuran untuk pizza sederhana tebal
3 cawan tepung roti / tepung gandum (kalau nak sdp guna tepung hi protein)
2 sudu Mentega / Butter
1 sudu besar gula
1 sudu besar yis kering segera
Setengah Cawan air suam-untuk larutkan dlm yis nanti
2 sudu besar minyak zaitun atau minyak sawit
1 sudu bread softener
Air tambahan untuk menjadikan doh
Cara membuat DOH Pizza:
Masukkan yis di dalam mangkuk bersama air suam dan secubit gula
biarkan dalam 15minit...kalau berbuih maknanya yis berfungsi..kalau x berbuih kena beli yis baru n buat lg sampai jd...
Dalam mangkuk lain gaulkan tepung bersama butter...bread softener....gula selebihnya dan minyak
Tuangkan yis y berbuih td dan gaul adunan sekata..masukkan air sedikit2 untuk membentuk doh...
Uli adunan diatas tempat permukaan
yang ditabur dengan sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat.
lagi lama kita uli, lg lembut roti kita nanti.
lagi lama kita uli, lg lembut roti kita nanti.
Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan dan tutup dengan kain lembab.
Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam..mcm pic kat bawah ni..
orchid letak surat khabar je tutup bekas doh....bila buka dh naik 2 kali ganda mcm ni... |
Tumbuk aduan untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2 atau 3
Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yg dikehendaki..
Letakkan kedalam dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula.
Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yg dikehendaki..
Letakkan kedalam dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula.
Cucukkkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti.
Bakar doh kosong didalam oven pd suhu 150'C
selama 8-10 minit dan keluarkan,
selama 8-10 minit dan keluarkan,
roti ni lg lembut dari pizza hut..bila sejuk pon xkeras...
JOM BUAT SOS
Pssssstttt.....
klu xnak susah2 masak sos bleh guna sos kt kedai..
sos frego atau sos pizza dalam botol...
lg senang kan..orchid guna sos pizza buatan itali...beli kt GIANT...sedap sgt..bleh tahan gk harganya..rm12 lebih sebotol...frego juz rm4 lebih jew.....hihi
Sos base pizzasos frego atau sos pizza dalam botol...
lg senang kan..orchid guna sos pizza buatan itali...beli kt GIANT...sedap sgt..bleh tahan gk harganya..rm12 lebih sebotol...frego juz rm4 lebih jew.....hihi
Sos pizza segera..sama rasa mcm sos base kt bawah tu |
Bahan-bahan:
2 sudu besar minyak
1 labu bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 biji buah tomato dicincang/blander
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
3/4 sudu kecil gula
1 sudu kecil oregano kering
garam secukup rasa
Cara membuat sos:
Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih sehingga layu.
Masukkan buah tomato, semua sos, oregano, gula dan garam
Kacau hingga pekat..
Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih sehingga layu.
Masukkan buah tomato, semua sos, oregano, gula dan garam
Kacau hingga pekat..
sos y lebih boleh simpan dlm botol masuk peti ais.. .
Inti:
ikut citarasa sendiri pon boleh...
Bahan-bahan inti:-
Setengah biji cili capsicum -dipotong dadu
Nanas dalan tin secukupnya...dipotong dadu..
125 g parutan keju mozzarella -nk sdp tambah la lg
2 keping chese cheddar-cincang atau 125g parutan keju cheddar
1 keping dada ayam- dipotong dadu kemudian ditumis dgn 2 ulas bwng putih, cili flakes dan garam secukup rasa sehingga masak
CARA MENGHIAS PIZZA SEBELUM DI BAKAR
Sapu sos kemudian taburkan 1/3 campuran keju diikuti bahan inti
diakhiri 2/3 campuran keju.
contoh:-
roti + sos + Cheese + Inti (ayam n nenas) +cheese
Bakar semula dengan suhu 150 dalam 15-20minit...sehingga keju cair dan keperangan di tepinya..
contoh:-
roti + sos + Cheese + Inti (ayam n nenas) +cheese
Bakar semula dengan suhu 150 dalam 15-20minit...sehingga keju cair dan keperangan di tepinya..
jom tgk mcm mn orchid buat....
sebelum letak doh dlm dulang pembakar
sapu dulang dengan mentega/tepung/corn meal dulu supaya roti tak melekat pd dulang pembakar
orchid xbakar dulu roti ni..tp klu bakar lg best sbb roti dia naik tebal skit |
sapu sos td ikut selera la...nk letak byk mana...jgn byk sgt..kn berair pizza tu bila nk mkn... |
pastu tabur cheese cheddar campur mozarella... |
masukkan inti ayam td..y ni orchid tambah sos sbb tu nmpk merah..klu nk piiza hawaiian xyah masuk sos dlm ayam yew... |
y ni orchid tmbah sbb orchid mmg suka mkn sosej n bawang...... hanya taruk bawang..nenas n ayam utk bt hawaiian pizza... |
last sekali taburkan cheese mozarella byk2...kasi tutup smua inti...lg byk lg sedap..yummi |
cheese xberapa nk ckup kt atas tu sbb da kehabisan stok...pizza sebelum d bakar...taraaaa... |
Bakar semula Pizza kita dengan suhu 150'C dalam 15-20minit...sampai cheese dia keperangan
moh kita BAKOR...hihihi...anak buah orchid jgk penggemar Pizza...pic ni masa buat kt kampung halaman |
Tq orchird.. roti memang gebu n lembut walaupun tanpa bread softener.
ReplyDeleteyew..terima kasih kerana mencuba resepi orchid...
Deleteguna api atas bawah ke ?
ReplyDeleteyup..guna api ats bawah...
Deleteguna api atas bawah ke ?
ReplyDeleteyup..guna api ats n bawah..supaya masak rata...roti n topping...pastikan suhu perlahan, baru tak hangit..sori lmbt reply..
ReplyDeletebole tau x 3cwn tu bsamaan brp gram? then air yg 1/2cwn tu nnt masa nk uli mmg kna tambah air lg ye? byk ke?
ReplyDeletesatu cawan = 125gram tepung,
Deletekalau 3 cawam bersamaan 375gram mcm tu la...kalau keras boleh tambahkan air skit..kalau terlebih lembik tambahkan tepung skit ok...insyaallah doh ni mmg sdp...
setengah cawan air untuk aktifkan yis,kna gunakan air suam supaya yis aktif,
kalau nak uli kena tambah air biasa lain sedikit demi sedikit supaya menjadi doh yang sempurna..
1cwn=250gm
Delete½ cwn=125gm
saya guna cawan kecil je... sebab 3 cawan xsampai separuh paket tepung 1kg. boleh cuba dulu, air tambah skit2 utk jd doh. kalau nak sedap guna tepung roti
DeleteTerima ksih orchid , i nk try buat . Huhu
ReplyDeletesama-sama nurul, jangan lupa mencuba menu lain jgk ye...
Deleteterima kasih.. sangat berguna.. nk ambil pen ngan kertas ni.. hahaha
ReplyDeleteTerima kasih...terliur tgk pizza😍 nanti boleh cuba buat
ReplyDeleteyup..jgn lupa mencuba yew...mmg x mengecewakan lah....hehehe
Deletecubala nurul....thnks for support
ReplyDeletethanks orchid dah lama cari resepi finally nmpk resepi ni paling memikat heheheh xsbar nk trh
ReplyDeletewcome dear..mesti cuba tau...xmenyesal punya
ReplyDeleteSomebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish incredible. Fantastic job! Joker123
ReplyDeleteResep makanan yang anda bagikan kali ini cukup menarik dan seru sekali untuk dipelajari, karena resep-resep yang kamu berikan sanga mudah sekali untuk kami para ibu-ibu aplikasikan di dapur rumah. s128
ReplyDeleteAssalam.. Sy nk tnye resepi doh ni boleh buat tuk ape lg ye selain doh pizza??
ReplyDeleteSELAIN PIZZA..RESEPI DOH NI BOLEH JUGA BT MCM ROTI PITA... BAKAR MKN MCM TU POM SDP..CICAH GULAI ATAU SARDIN...
DeleteKalau nak guna breadmaker berapa banyak air ya agak2 untuk keseluruhan proses menguli ?
ReplyDeletex gna mnyak zaiton xpa dak
ReplyDelete