SAYUR PEDAS LABU AIR TERENGGANU PIOR | Resepi Orchid Mekar

Friday, 2 November 2018

SAYUR PEDAS LABU AIR TERENGGANU PIOR



salam...
lama tak bersiaran
arini orchid nak update masakan kegemaran orchid mudah sgt2 nak buat,
nama sayur pedas tp sebenarnya mmg xpedas langsung,
resepi dari mak orchid, 
jom kita start...



Bahan-Bahan

Labu Air
Saiz Sederhana
Kupas Kulit dan Potong Kecil

Ikan Selayang / Sardin / Kembung -2 Ekor Saiz Besar
( rebus ikan, amek isi ikan dan ramas bagi hancur )

Bawang Blender - 3 atau 4 Senduk
( Bawang Putih, Merah & Besar )

Lada Hitam - 1 Sudu
(tumbuk separa hancur )

Daun Kesom - Dua gengam

Daun Kemangi - Satu gengam

Air secukupnya


Cara -Cara 

Masukkan air ke dalam periuk,  
masukkan bawang blander, nak pekat tambah la lg bawang blander tu ok,
now biarkan air mendidih 
dan kemudian masukkan lada hitam,
isi ikan yang telah di ramas hancur td.
masukkan labu yang telah di potong kecil, daun kesom dan daun kemangi
biarkan mendidih lama sikit.
bila sayur dah layu msukkan perasa 
haji skit,garam skit dan gula secukupnya.
taraaa..siap
sedia untuk dihidangkan dengan ikan goreng dan nasi panas2 
cicah sambal belacan mmg meletop la..
mak mentua lalu pom tak sedar..hehehehe




noted :
boleh juga masukkan air rebusan ikan.
biasa orchid masukkan..sayang kan..
air tu pom banyak vitamin dlm tu..hehehe
tapis dulu air tu sebelum guna yew.

jika xada daun kesom dan daun kemangi pom boleh bt
 tp nak sedap kena masukkan lah ye,
sekurang-kurangnya daun kesom.
orchid beli pasar tani pokok tu.senang nk guna.xpayah beli lg.



kt bawah ni gambar sayur
LABU AIR,
khas untuk orang yang tak penah mengenali dia,
salam perkenalan yew...yuhuuu


 Labu Air


 Dalaman Labu Air


Pokok Labu Air






No comments:

Post a Comment