Assalamualaikum..
Uoll penah makan buah rambai tak,
kalau kulit putih ni biasanya kulit nipis, paling sedap bt masak lemak
kalau kulit kaler ala coklat tu sdp jugak tp masam sikit dan kulit tebal.
hari sabtu pg pasar tani, jumpa buah ni,
hehehe paksa semua org makan sbb nak ambil kulit ni.
Orchid beli 1kilo so ada byk kulit dia,
siap masak orchid bg jiran2 semangkuk sorg...biasanya nak masak lemak ni kna guna
santan fresh lg sedap, berlemak..kalau guna kotak pom ok tp kurang la lemak nya.
org luar masak cili padi n mcm2 masakan, kalau terengganu cuma cara ni diorg masak.
resepi pior org ganu turun temurun.
( orchid pakai kelapa parut )
***Kelapa parut 1 mangkuk, masuk air panas n air biasa kemudian bland)
perah santan dlm periuk terus guna tapisan ye, hampas kelapa masuk semula dlm blander dan
bland balik dgn sedikit air lg. lepas tu perah sekali lg..siap )
BAHAN - BAHAN
Kulit Rambai
-rebus dulu dan toskan
Ikan Selayang / Sardin
Rebus @ panggang dan ambil isi
2 ekor saiz Besar
isi ikan untuk kepekatan dan maniskan kuah
Santan Pekat
1 atau 1setengah gelas
@ 1 kotak Ayam Brand
( Jenama ni Sdp )
Bawang Besar
1 Labu Besar
Belah 6
Lada Besar / Hidup
1 @ 2 Biji
Belah 4 atau serong
CARA-CARA
Masukkan Santan Ke dalam periuk, kemudian masukkan bawang besar, cili besar,
biarkan mendidih masukkan isi ikan, kalau nk pekat lebihkan isi ikan
masukkan kulit rambai yang telah di rebus sekejap bertujuan untuk hilangkan masam kulit rambai, biarkan mendidih, masak sehingga kulit rambai lembut ,
** kacau selalu untuk mengelakkan
santan berketul perasakan dengan gula garam
siap untuk di hidangkan dengan nasi, ikan goreng dan sambal belacan.
Noted : -
boleh juga tambahkan sayur lain seperti kacang panjang atau kubis.
boleh juga tambah sotong.
tapi resepi asli mcm orchid bt kt atas tu..
gerenti sedap menjilat jari
teringat arwah tok sy masak...
ReplyDeleteMESTI SEDAP KAN...BOLEH LA CUBA..PANJANGKAN LG RESEPI TOK AWK NI...INSYAALLAH TAK MENGECEWAKAN
ReplyDelete