Resepi Laksa Penang orchid mekar | Resepi Orchid Mekar

Wednesday, 20 May 2015

Resepi Laksa Penang orchid mekar




Time takde kje nim..bleh la update resepi sket dalam blog....ummmmm...jom tgk bahan apa yang nk kena sediakan untuk masak laksa ni

Bahan-bahan:
Setengah kilo ikan Selayang / Kembong

-isi ikan d blend / ramas hancur
-mesin tulang ikan dan tapis airnya
-simpan dulu air rebusan ikan.


3-4 Ulas Bawang Putih *
3-4 Biji Bawang Besar *

7-10 Biji Cili Padi*
2-3 Sudu Besar Cili Kering Kisar / Cili Boh
(lg sdp klu guna cili kering)
3-4 Ikat Daun Kelsum  (sebakul kecil)
1-2 Kuntum Bunga Kantan
7-10 Keping Asam Gelugur
Belacan (orkid xletak)
Air 1.5 Liter
1 Paket Paket Laksa Penang Kering
lunch time

Bahan Ulam
3 Biji Telur (Rebus)
Salad kampung dlm 4 tangkai
1 Biji Bawang Besar (mayang halus)
Timun ( Hiris nipis2)
Cili Pagi (potong kecil)
Nenas
Limau Nipis

Cara-Caranya

Masukkan Air ke dlm Periuk...Masuk Cili Kering Kisar...
Bahan bertanda *  yang telah di mesin td...bila dah mengelegak lama masukkan daun kalsum, bunga kantan....isi ikan dan air ikan rebus td bersama 7-10 keping asam keping dan belacan sebesar ibu jari (orkid xletak belacan) ..masak dengan api yang perlahan...biar lama skit baru sedap kuahnya...bila dah kering skit kuah dia baru masukkan garam...pastikan kuah dia masam dan masin secukupnya...muahhh gerenti menjilat mangkuk...hehehe
**** Sementara kuah masak, rebus laksa y telah di rendam td...
                          tujuan kita rendam supaya laksa cepat masak.

ikan y telah di rebus

Bawang Besar, Bawang Merah dan Cili Padi Sedia nk Blend


Isi Ikan y dah Di Asingkan
Tulang Ikan y telah d blend sedia untuk d tapis...
(orchid tapis 2kali...masuk mangkuk dulu and then dari mangkuk tapis masuk periuk pulak)

bawak bekal ke opis...bagus untuk org berdiet ni..hehehe








No comments:

Post a Comment