nampak rupa mcm hodoh jew...bila mkn mmg tarangkat...wa cakap luuu |
jom tgk resepi
Bahan-Bahan
2-3 genggam bilis
basuh n toskan sampai kering-
petua untuk bilis rangup-goreng apabila bilis betul2 kering
5-6 Sudu Cili Kering Kisar
4 ulas bwg putih -kisar
5-6 ulas bwng merah -kisar
1 labu bawang besar -kisar
sejemput bilis-blander bersama bawang di atas -
(petua sedapkan sambal bilis)
Lets Do It
Baca Bismilah dulu sebelum masak k...
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak..lebihkan minyak supaya tak hangit...
tumis bawang kisar sehingga garing atau naik bau..api perlahan..jgn gaduh2..
kena tenang ok....sambil zikir ya Latif..ya Latif...masak with iman...hehehe
bila dh garing masukkan cili kisar...
dengan api y perlahan biarkan cili betul2 masak...kacau selalu xnk bg hangit
kalau xnak tunggu bleh masukkan air n kacau sekali sekala...
bila cili dh masak dan sambal kering masukkan asam jawa, gula, garam skit dan perasakan
sambal kena masak lama barulah sedap n tahan lama..
pastikan cili betul2 masak k
sambil tunggu sambal masak goreng bilis td dengan api perlahan...
minyak akan berbuih bila masuk bilis.
minyak akan berbuih bila masuk bilis.
bila dh hilang buih dlm kuali maksudnya dah masak la bilis td...
xpayah gaduh2 nk rasa mkn tgh panas2 tu kan...huhuhu gerenti rangup bilis tu...
klu ikut smua step orchid ajar insayallah gerenti xmenyesal belek blog orchid ni wa ckp luuuu
xpayah gaduh2 nk rasa mkn tgh panas2 tu kan...huhuhu gerenti rangup bilis tu...
klu ikut smua step orchid ajar insayallah gerenti xmenyesal belek blog orchid ni wa ckp luuuu
bila semua dh masak..bleh gaulkan bilis dengan sambal td atas dapur..
kalau xnak bleh asingkan...
sambal selebihnya simpan dlm peti ais..
sambal selebihnya simpan dlm peti ais..
klu nak mkn goreng bilis...
makan dengan nasi panas2 mmg sedap d tmbah dengan ikan goreng sedap klik kt sini
*-kalau gunakan cili boh xpayah letak garam k...
sbb cili boh dh masin
No comments:
Post a Comment