UDANG MASAK LEMAK CILI PADI | Resepi Orchid Mekar

Monday, 3 February 2020

UDANG MASAK LEMAK CILI PADI

Lama sungguh tak update, hari ini orchid nak kongsikan 
resepi masak lemak cili padi lobster...
alaa..resepi ni boleh guna macam-macam lauk udang biasa ok, ayam pom boleh,ikan masin dgn nanas pom boleh....dan ikan pom boleh guna resepi ni ok....
jom tgk



ni dia, nampak tak kuning sbb kunyit tu tak beberapa nk kuning..huhuhu


Bahan A

2 Biji      - Bawang Besar
4-5 Ulas  - Bawang merah
6-7 Ulas - Bawang Putih
1 Inci Setengah -Lengkuas
1 Inci Setengah - Halia
3 Batang - Serai
1 Inci - Kunyit Idup / kunyit debu

bahan-bahan di atas ni kita blander ye...

Bahan B

1 Kilo Udang 
1 Batang Serai - Ketuk
2 Keping - Asam Gelugur/ Asam keping
1-2 helai Daun Kunyit - ikut suka xnak letak pom ok
1 Kotak Santan / 400gm Santan Segar
2 sudu -  secukup rasa (jenama Maggie)
air secukupnya
garam dan gula 




orchid suka sangat tumis dulu bahan blander tu dulu supaya wangi dan kick org kata..lagi sedap,
konsepnya sama dengan cara memasak di bawah ni cuma 
kita gunakan minyak utk tumis bahan A, bila dah wangi bahan tu, baru masukkan air....
kalau tak suka tak per..ikut je cara di bawah ni , OK!!!!

Cara Memasak 

Tuangkan bahan A yang telah kita blend ke dalam periuk, 
masukkan air 1-2 cawan untuk renehkan bahan2 tadi supaya masak, 
bahan-bahan ni ada lengkuas, halia, bawang, serai tu kalau tak masak betul-betul memang tak sedap, rasa pahit dan lecah orang terengganu kata, 
so untuk memastikan bahan asas ni betul-betul masak, 
kita masukkan air supaya tidak hangit nanti ye, 
boleh tambah air kalau bahan tadi kering, tp awas jangan  banyak sangat air ye nanti kuah kita cair 
sebab nak masuk santan nanti.bila dah masuk santan tak sedap kalau lama2 atas dapur utk keringkan kuah jadi pecah minyak santan tu jadi xsedap la pula kan, 
so air xleh byk ok...

Bila rempah bahan A dah mendidih, masukkan serai yang di ketuk dan Asam Keping, 
kemudian biarkan bahan-bahan tadi masak sepenuhnya,

bila dah masak bahan tadi baru masukkan santan dan udang, 
kalau kuah pekat sangat boleh tambah air, kalau suka pekat tak payah tambah.
biarkan mendidih sebentar supaya udang masak dan santan td masak, 
seeloknya jangan berhenti kacau supaya santan tadi tak pecah kepala oang terengganu kata, 
kacau selalu ok, bila dah geledak dalam 2-3 minit baru 
masukkan garam, gula dan secukup rasa, orchid tak guna ajinamoto, 
secukup rasa tu dah memadai, sangat2 sedap. 
last boleh masukkan daun kunyit tu pom kalau ada daun, kalau xde xper..masih lg sdp ok..
masuk daun sebelum matikan api gas tu...
siap


PSST- 
udang orchid rebus dulu sbb tak MUAT periuk kecik,hehehehe
air rebusan lobster orchid guna utk mereneh bahan A tadi, 
konsepnya sama sahaja ye, jgn pening-pening.
udang besar sangat...Lobster la katakan...huhuhuhu










Nota Kaki:
kalau nak kuah banyak atau kuah pekat, boleh lebihkan bawang 
atau lebihkan bahan-bahan blander ye.
memasak ni kena la pandai mengolah mana2 yang patut..hehehehe'
good luck






No comments:

Post a Comment