RENDANG AYAM MAK ORCHID | Resepi Orchid Mekar

Sunday, 7 June 2020

RENDANG AYAM MAK ORCHID





Resepi rendang Ayam, dah ada dalam blog orchid sebenarnya,
cumanya resepi ni mak orchid yang ajarkan
memang sedap makan dengan ketupat palas, 
nasi kunyit a.k.a pulut kuning dan lemang
Bahan-bahan sama saja cuma bezanya kita letak rempah rendang ADABI


Jom Kita Start

Bahan-Bahan

 5 Ulas Bawang Putih
7-8 Ulas Bawang Merah 
1 Labu Kecil Bawang Besar
 1 1/2 Inci Halia
1 1/2 Inci Lengkuas
1 Inci Kunyit
1 Batang Serai
4 cili api - optional
(blander semua bahan di atas )
*jangan hancur sangat nanti xsdp, dan xcantik struktur kuahnya

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Setengah Ekor Ayam
Setengah paket Rempah Rendang ADABI
 300gm Santan Pekat Fresh 
 kalau guna santan kotak jenama ayam brand sedap - 1 kotak
3 Sudu Cili Kering Kisar
2 batang serai - ketuk
2-3 asam keping
10 helai daun limau purut - buang batang tengah,
1-2 helai daun kunyit - buang batang tengah & belah dua
1-2 Sudu kerisik
Minyak untuk menumis
garam dan gula, perasa secukupnya


bila dah masuk semua bahan, kuah masih cair.
JANGAN PANIK, teruskan kacau sehingga kuah kering,
mcm gambar kat bawah ni, guna api sederhana je, takut hangit kt bawah nanti

next step
Bila dah pekat mcm ni, baru cantik dan sedap....
ready untuk makan
* orchid xsuka racip/potong halus2 daun kunyit..
so orchid biarkan besar2 mcm tu baru sdp. uoll boleh ikut cara masing2, janji sedap dimakan
sebab tu rendang orchid xnmpk daun hijau halus2 tu....huhuhuhu

Cara - Caranya


 Tumiskan bahan kisar, cili kisar dan rempah rendang Adabi, 
masak sehingga naik bau, 
dengan api yang perlahan saje ye, kacaukan sehingga naik minyak...
pastikan cili/rempah masak sepenuhnya, baru sedap tau
bila dah masak bahan kisar td, 
masukkan serai y telah diketuk,  asam keping 
kemudian masukkan ayam, 
biarkan sebentar bg air ayam keluar,
masukkan air sedikit, masak sehingga kuah kering.
jangan banyak sgt air nanti banjir pulak rendang kita
Air hanya untuk melembutkan ayam, 
rendang y sedap adalah kuahnya y pekat..
kemudian masukkan santan
masukkan daun limau purut dan daun kunyit 
masak dengan api y perlahan..biarkan semua mesra
bila ayam dah empuk, 
perasakan dengan garam dan gula 
jangan lupa masukkan kerisik...barulah menjadi rendang kita td...
tutup api dan bolehlah di hidangkan..
soooo delicious



*kalau dah kering kuah baru masukkan garam dan gula,
kalau masuk awal2 kuah banyak, bila kering takut terlajak masin dan manis, dah xsedap..huhuhu

 rendang ni biarkan ada sedikit kuah untuk di makan bersama pulut kuning, kalau pekat sangat xde kuah plak nak cicah dgn pulut kuning nanti





No comments:

Post a Comment