MASAK LEMAK CILI PADI UDANG DAN NANGKA MUDA | Resepi Orchid Mekar

Sunday, 23 May 2021

MASAK LEMAK CILI PADI UDANG DAN NANGKA MUDA

 
 



Bahan-Bahan 

nangka Muda -Rebus sampai empuk dan Toskan Air

(Ambil nangka sahaja, air rebusan boleh buang) 

 

Bahan Blander 

6 ulas bawang putih  
3 ulas bawang merah  
1 labu bawang besar  
2 inci halia 
2 inci lengkuas
1 batang serai
3 biji cili padi - nak pedas lebihkan
1 inci kunyit hidup

 

 

1-2 batang serai - diketuk

 

 

cara-cara

Tumis dgn minyak bahan blander...

bila kering tambahkan air utk masakkan bahan tumisan ni...

biar mendidih lama skit...

masukkan serai yang di ketuk, untuk menambah aroma je...

Masukkan udang + nangka, kacau rata...

masukkan santan, jgn tinggal bila dah masuk santan...

kalau color xkuning boleh tambah kunyit debu untuk cantikkan color kuah.

kacau selalu biar mendidih, 

masukkan secukup rasa 2 sudu, 

garam dan gula secukupnya...

kena ada rasa masin byk manis sedikit sahaja hujung lidah...

ok siap

 

(masak lemak cili padi ni kena cair sikit sebab bila sejuk nangka akan memekat) 

 


 




 

No comments:

Post a Comment