Karipap Daging Sedap | Resepi Orchid Mekar

Thursday 21 May 2015

Karipap Daging Sedap


Salam Khamis semua...

Hari ini orchid nak kongsikan resepi karipap daging...
cuaca dan mood x berapa baik harini...
semalam kwn tanya pasal apa orchid kawin xbgtau...hahaha terkejut jgk mula2 tu...
mana plk la dia dengar gosip xbetui ni...hehehe...
rupa-rupannya dia terbaca dlm blog orchid jgk...orchid menulis " MY HUBBY"...actually gimik jew..kihkihkih...dah delete pon..xnak semua org keliru...
orchid single available lg cik kak oiii...saje meluah perasaan arini..
bt apa nk risau jodoh kan Allah dah tentukan...so kenapa nak persoalkan apa y Allah aturkan...
mungkin permulaannya kot...Allah dah tarik smua y ada dalam gengaman orchid..
redha jew lah...Allah mungkin nak bukakan gengaman tangan orchid ni untuk menerima somebody..someone lain y kita sendiri x penah terpikir..
Allah Maha Besar...tiada y mustahil kan...
Aminn..

Kawan2 smua...
harap doakan orchid jumpa someone special y cintakan orchid 
dengan ikhlas dan jujur..cinta sampai mati..
sedih plk ase.hukhukhuk
Allah akan sentiasa menguji kita dalam apa jua keadaan kan...kita kenalah sabar dan redha...
apa y kita suka xsemestinya baik untuk kita...
xde guna kita cintakan org y x cintakan kita..betul x..ermmmm....merepek plk..wallla...


orchid dah try dua kali resepi ni...
mmg sedap...daging klu potong besar2 sket baru terasa intinya..
orchid amek resepi ni dari mak AMIN kwn kepada kwn orchid..
aritu orchid mkn karipap dia bawa sdp..so orchid pom terus mintak resepi...
         nyamannnn bab kata org serawak...maksudnya sedap..hehehe
jom tgk bahan2 nak masak...


sedap sgt...rangup jew..

Isi karipap: 
- Kentang tiga biji (dipotong dadu)
- Daging fresh RM 10
(rebus sekejap dgn garam sikit dan dipotong dadu)
(air untuk rebus sikit sehingga tenggelam daging separuh) 
-Bawang besar empat biji (dipotong dadu) 
-Daun sup dua tangkai (dipotong kecik)
 -bawang putih dan bawang merah untuk menumis 
-Dua paket serbuk kari daging babas

 Cara-cara: 
-Tumis bawang putih dan merah hingga garing 
-Masukkan serbuk kari dan kentang y telah didadu 
- Masukkan air rebusan daging dan daging y telah didadu.
 -Rasa dan kalau tak cukup masin tambah garam sikit dan cukup rasa.
 -bila dah agak kering baru masukkan bawang y dah didadu dan 
daun sup. Gaul dlm lima minit pastu angkat...sejukkan..

Tepung doh: 
 - Tepung gandum setengah paket
 - Marjerin dua sudu besar 
 - Air satu mug campur sikit minyak masak dan garam 

 Cara-cara:
-Marjerin dan tepung campur dan digaul rata 
-Masukkan air dan minyak sikit demi sikit -Uli hingga lembut
-Bila dah jd doh tu gelek la dengan kayu penggelek n bentukkan bulat dgn cawan n masukkan dalam acuan pom boleh..

tip frozen
untuk bt frozen bleh goreng separuh masak atau atur karipap dlm pinggan satu2..sejukkan karipap dalam peti ais sampai kering...bila dah kering kulit dia..bleh la masuk plastik n bleh taruh dalam peti ais..baru tak melekat...bila nk mkn keluarkan dari peti ais n goreng...

tip menggoreng karipap
panaskan kuali biar betul2 panas n then tutup api..masukkan karipap...pastu buka balik api..masak dengan api perlahan, balik2 kan supaya masak serata...gerenti cantik kulit karipap kita...

karipap berbentuk bulat..comel2 jew kan..yang ni guna acuan cawan...
cubit dengan jari nak kelim tepi...





No comments:

Post a Comment