mee rebus orchid xde sayur..guna apa y ada kt dapor jew..hehehe |
Ptg ni Orchid nak kongsikan resepi mee rebus terengganu...
simple dan sedap..
-ORIGINAL DARI TERENGGANU-
sumpah sedap
simple dan sedap..
-ORIGINAL DARI TERENGGANU-
sumpah sedap
Biase orchid guna mee lidi sbb boleh simpan lama, berbulan-bulan..bila nk masak baru rebus...
resepi original menggunakan mee kuning..
so mana2 pom boleh ye..jgn gaduh2...
resepi original menggunakan mee kuning..
so mana2 pom boleh ye..jgn gaduh2...
paling senang nak masak mee rebus ganu ni..main campak jew...jd la tu..hehehehe...
orchid paling suka masak waktu pagi hari cuti...bleh makan sampai petang...nyum....nyumm
Bahan-Bahan
1-2 Pack Mee Kuning (Asli Terengganu)
(kalau guna Mee Lidi * rebus dulu sampai lembut)(nak guna Keyteow pom boleh)
2-3 Ketul Ayam (dada & sayap)- isi dan tulang baru sdp
5-7 Ulas bawang putih (Mayang)
1 Biji bawang Besar (Mayang)
2 Sudu Besar Lada Sulah
Setengah Sudu besar Lada Hitam - yang telah di tumbuk
garam
Air 2 Liter atau lebih
Bahan Tambahan - kalau tak ada xper..kalau letak lg sedap- lagi sihat
1 Ikat Sawi
1/2 batang Karot
1 Biji Tomato (belah 6)
1-2 biji Telur
Cili Api/Cili Besar
Fish kek
Bebola Ikan/ fish ball
Cara-Cara :-
Tumis bawang putih dan bawang besar..tumis sampai kekuningan...
Masukkan isi ayam dan tulang ayam..kacau...
biarkan ayam masak sehingga mengeluarkan air..itu rahsia buat mee rebus kita lagi sedap...
bila ayam dah masak baru masukkan air....
Masukkan isi ayam dan tulang ayam..kacau...
biarkan ayam masak sehingga mengeluarkan air..itu rahsia buat mee rebus kita lagi sedap...
bila ayam dah masak baru masukkan air....
Biarkan air mendidih, masukkan lada sulah..sedikit demi sedikit untuk elak lada sulah berketul2.. seterusnya masukkan lada hitam...biarkan mendidih lama siket masukkan sosej n fish kek..bebola..
cili besar/padi..dan sayur-sayuran td..garam dan...last sekali pecahkan telur...sedia untuk d hidang.
cili besar/padi..dan sayur-sayuran td..garam dan...last sekali pecahkan telur...sedia untuk d hidang.
Asingkan Kuah dan Mee...(kalau nak makan lambat)
Bila nak makan baru masukkan Kuah..klu x nnti kembang semangkuk plak kan...hehehe...
kalau nak makan terus semua masukkan mee ke dalam periuk sekali, baru sedap
mkn panas-panas...wallaa
kalau nak makan terus semua masukkan mee ke dalam periuk sekali, baru sedap
mkn panas-panas...wallaa
mee rebus ganu kitew |
No comments:
Post a Comment