Resepi Mee Rebus Terengganu kite | Resepi Orchid Mekar

Monday 25 May 2015

Resepi Mee Rebus Terengganu kite


mee rebus orchid xde sayur..guna apa y ada kt dapor jew..hehehe


Ptg ni Orchid nak kongsikan resepi mee rebus terengganu...
simple dan sedap..
-ORIGINAL DARI TERENGGANU-
sumpah sedap
Biase orchid guna mee lidi sbb boleh simpan lama, berbulan-bulan..bila nk masak baru rebus...
resepi original menggunakan mee kuning..
so mana2 pom boleh ye..jgn gaduh2...
paling senang nak masak mee rebus ganu ni..main campak jew...jd la tu..hehehehe...
orchid paling suka masak waktu pagi hari cuti...bleh makan sampai petang...nyum....nyumm


Bahan-Bahan

1-2 Pack Mee Kuning (Asli Terengganu) 
(kalau guna Mee Lidi * rebus dulu sampai lembut)(nak guna Keyteow pom boleh)

2-3 Ketul Ayam (dada & sayap)- isi dan tulang baru sdp

5-7 Ulas bawang putih (Mayang)

1 Biji bawang Besar (Mayang)

2 Sudu Besar Lada Sulah

Setengah Sudu besar Lada Hitam - yang telah di tumbuk

garam

Air 2 Liter atau lebih


Bahan Tambahan - kalau tak ada xper..kalau letak lg sedap- lagi sihat

1 Ikat Sawi

1/2 batang Karot

1 Biji Tomato  (belah 6)

1-2 biji Telur

Cili Api/Cili Besar

Fish kek                     

Bebola Ikan/ fish ball



Cara-Cara :-

                    Tumis bawang putih dan bawang besar..tumis sampai kekuningan...
Masukkan isi ayam dan tulang ayam..kacau...
biarkan ayam masak sehingga mengeluarkan air..itu rahsia buat mee rebus kita lagi sedap...
bila ayam dah masak baru masukkan air....
Biarkan air mendidih, masukkan lada sulah..sedikit demi sedikit untuk elak lada sulah berketul2.. seterusnya masukkan lada hitam...biarkan mendidih lama siket masukkan sosej n fish kek..bebola..
cili besar/padi..dan sayur-sayuran td..garam dan...last sekali pecahkan telur...sedia untuk d hidang.

Asingkan Kuah dan Mee...(kalau nak makan lambat)
Bila nak makan baru masukkan Kuah..klu x nnti kembang semangkuk plak kan...hehehe...
kalau nak  makan terus semua masukkan mee ke dalam periuk sekali, baru sedap
mkn panas-panas...wallaa

mee rebus ganu kitew
rupa mee lidi sebelum dan selepas masak...sape2 y xkenal tu...tgk la puas2 yew




NOTA KAKI

****resepi asli Mee Rebus Terengganu hanya mengunakan mee kuning sahaja ye

mee lidi ni kesukaan orchid, sebab senang dan mudah nak simpan lama-lama sebelum masak...
1 Batang Sosej Perisa Black Paper-
orchid suka sgt letak..rasa lebih sedap
 (Jenama AYAMAS)
YANG NI X ADA DLM RESEPI..TAMBAHAN ORCHID SENDIRI..
KALAU DAH CUBA BARU TAU MCM MN RASANYA...SEDAPPPP









No comments:

Post a Comment