Murtabak Mini Orchid | Resepi Orchid Mekar

Wednesday 3 June 2015

Murtabak Mini Orchid





Bila dekat dengan bulan puasa ni..teringat plak murtabak mini...
antara menu y paling orchid suka buat bln puasa nilah dia...sekali rasa nak lg..
tahun lepas dpt jemputan berbuka puasa rumah kawan, bawalah murtabak ni kan...hehehe nk p tangan kosong mcm xbest jew...sekali dia rasa...mau lg...lg....ciap nk tempah plk daa...apa laa...mn sempat nk bt tempahan ni...orchid bt pom time rajin jew...masak pom kna ada mood tau...kihkih...mood rajin..
sementara ni orchid juz kogsikan resepi y simple..
kcian kwn orchid duk menunggu resepi nasi dagang...xsempat lg mintak resepi dengan mak..nasi dagang dia bt memang meletop...berapi punya...hari raya mmg org mai umah semata-mata nk mkn nasi dagang...ada jgk makcik orchid merajuk sbb penah miss sekali xbt time raye...hehehe orchid punya idea...nk bt nasi briyani...kecian plk..dtg dr selangor nk mkn..klu nak try mkn nasi dagang mai la....hehehehe ajak2 ayam...kui..kuii..kok..kok..kok

 

Bahan-bahan

  • 100 g daging cincang
  • 2 biji ubi kentang- potong dadu
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar-cincang-utk menumis
  • 3 ulas bawang putih-cincang-utk menumis
  • daun sup
  • minyak
  • 2 sudu kecil garam
  • 2 biji telur
  • 1 biji bawang cincang/dadu-letak dalam telur
  • kulit popia


Cara Buat Inti Murtabak. 

 tumiskan bawang putih n bawang besar. 
apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang

apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan tok aji. 
jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.

pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. masukkan bawang
cincang / dadu kacau sehingga sebati. 

ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. 
cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia dh ciap bungkus tu goreng atas kuali leper/kuali ajaib..mnyak skit jew, goreng hingga garing...ciap untuk d hidang..  


Bahan-bahan utk bt pencicah
  • setengah cawan cuka
  • secawan air panas- utk kurangkan masam cuka
  • setengah bawang besar-mayang halus
  • gula secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • pewarna merah / sirap

Cara Buat Kuah Pencicah

Tarukkan cuka ke dalam mangkuk..masukkan bawang besar gula...air panas...
kacau sehingga gula larut dalam cuka td..last masukkan pewarna merah hanya untuk bagi kaler pink.
nampak cantik...ada selera skit nak cicah kan
rasa kuah mestilah masam skit..manis2 sket..masin xyah...






























No comments:

Post a Comment