Resepi Ayam Bakar bersama Sos Cheece ( chicken grill with white cheese sauce ) | Resepi Orchid Mekar

Wednesday, 10 June 2015

Resepi Ayam Bakar bersama Sos Cheece ( chicken grill with white cheese sauce )

Chiken Grill...hehehe

sos cheece




HAPPY BESDAY
TO
ME ;-)



Hari ini 10 JUN + 1983..
genapla umor orchid y ke...dot..dot...dot...tua da...
Bila besday semua org nak bersama y tersayang kan...hehehe
klu xdapat nk bt mcm mn, dah d takdirkan 
bkn bersama si dia...apa pom orchid xkisah...
mls la nk pk...org pom xingt kat kita...bla..bla..Zzzz...


semalam...
tgh2 tgk tb tetiba teringin plk nk mkn chiken cop...
ingt nk buat sos black paper...p dapur tgk susu da expired plk...
adoii la..sodehhhhh...
belek2 dlm peti ais nmpk cheesee chedar...ayam ada....
so terciptala resepi ni...
3 ketul ayam utk dua org makan...hehehe 
nk makan nasi mmg tak la kan...mlm2 buto...
nak makan westen kna la tok guru pom omputih kan...hehehe 
resepi ni orchid ternampk dlm youtube aritu..
original resepi dari mat salleh
so resepi simpan dlm kepala jew la...
ni baru sempat nak buat...


jom tgk resepi kt bawah...


bahan-bahan utk ayam

3 ketul ayam
setengah sudu kecil mix herb
setengah sudu cili kering kisar / paprika
beberapa titik kicap
garam


cara-cara menyediakan ayam...

campur semua bahan dalam ayam...mix herb..cili kering kisar..kicap..
dan perap sekejap..lg lama perap ayam tu lg sedap..
bila dah cukup masa...panggan la ayam atas pan / kuali leper dengan sedikit minyak...
guna api y perlahan supaya ayam masak serata.







bahan-bahan utk Sos

1 sudu butter
1 sudu gandum
 2 keping cheese chedar
1/4 pati ayam
setengah sudu kecil lada hitam tumbuk
1 cawan air / susu segar



cara menyediakan Sos cheece / White cheese sauce

panaskan pan...masukkan butter..gandum...kacau supaya gandum xberketul..bila dah keperangan masukkan susu / air...bila dah mendidih masukkan pula cheese..lada hitam.....pati ayam...
rasa la..masin2 skit..pastikan cheese dah sebati dalam tu baru tutup api...
rasa dia lemak2 masin...ummm dap
sedia utk d hidang...


























No comments:

Post a Comment