MeatBalls Blackpaper Source | Resepi Orchid Mekar

Wednesday, 29 July 2015

MeatBalls Blackpaper Source

assalamualaikum.....



lama sungguh orchid x muat naik resepi kan...maklum la bz sgt....
semalam buat rendang tp xsempat plk nak snap pic dah licin...hehehe lain kali la orchid buat lg.... now nk tunjuk mcm mn nak masak meat ball dan sos blackpaper ni....

klu org ganu mmg biase makan kt zee corner kan...mcm ni la sos dia..sebijik...kuang..kuang..kuang...
klu orchid suka mkn..orchid akan usaha jgk smpai la jd 100% sama mcm kt kedai tu...y ni orchid tukar ke bebola...klu mkn dengan chiken n lamb pon sedap....

jom tgk mcm mn nk buat


bahan2 bebola/Meatballs

1 paket daging kisar
1 atau 2 biji telur
1 biji bwg besar- cincang
tepung gandum 
tepung jagung
sedikit lada hitam
garam

  ***boleh juga tambahkan
 ( parmesan cheese, parsley dan breadcrumbs)

cara-cara..
gaul rata daging kisar dengan semua bahan diatas dan bulat2 kan mengikut citarasa k..
nak beso ke kecik ke...kukus atau bakar dlm oven sampai masak...
kalau nak makan bleh grill atau goreng bebola tu...y lebih simpan peti ais...


bahan Sos

setengah cawan susu cair atau susu segar
air secawan
1 kiub pati ayam knorr
1 sudu kecil lada hitam kisar
2 atau 3 sudu tepung gandum
2 atau 3 sudu mentega
1 sudu kecil kicap pekat - untuk warnakan sos jd keperangan

cara-caranya

panaskan butter atas pan....bila dh mencair masukkan tepung...gaul keperangan dan masukkan air....gaul rata tepung td masukkan susu....bila dh mndidih tambahkan kiub ayam...lada hitam..kalau suka pedas bleh tambahkan dan klu xsuka leh kurangkan k...ikut citarasa masing2... kalau nk lemak boleh lebihkan susu....biasa nya kiub ayam dah masin..klu nk masin lg..tambah ler garam lg...
akhir sekali masukkan kicap pekat...kicap juz nk tukarkn kaler dia jew bg nampk cantik...


bahan sampingan 
kentang -di goreng
brokoli - rebus skjap

p/s..kalau malas nak buat meatball..boleh beli meatball segera d kedai...lg senang kan....







No comments:

Post a Comment