Cuti-cuti hujung minggu bila orchid balik kg....
ada jew la teringin nk mkn something kan
so kebiasaaan bln puasa mak orchid suka bt kuih ni...org ganu panggil kuih ondeh-ondeh..
kali ini orchid y masak sendiri kuih ni...so versi orchid la...hehehe cantik jew...warna-warni...
mana ada org buat lg kan...hihihihihi
jom tgk resepi
DOH
300gm tepung pulut
air secukupnya untuk membentuk doh
pewarna hijau,oren,pink
SALUTAN KUIH
3 gengam kelapa parut-putih sahaja
garam secukup rasa
INTI
manisan(nisan kerek)/gula melaka/gula apong-potong kecil2
cara - cara
masukkan tepung pulut dalam mangkuk...masukkan air sedikit demi sedikit sampai membentuk doh..
lepas dh jadi doh..bahagikan 3 bahagian...
sebahagian
doh-masukkan 2titik kaler warna oren, sebahagian kaler pink dan
sebahagian lg kaler oren..macam kat bawah ni..jgn terang sgt kaler sbb
bila kita masak nnti kaler dia bertukar jd terang dengan
sendirinya..hihihi
bila dah jd doh macam ni...amek ketiga-tiga doh ni..bentukkan bulat menggunakan tapak tangan...
isikan manisan/gula melaka kt dalam nya...
bila
siap gentel boleh masukkan terus dlm periuk air y mendidih atau letak
atas talam y telah d alas dgn tepung pulut lebihan...supaya tak
melekat....
kalau
terapung maknanya dah masakla kuih kita tu...tp kalau taknak manisan
dalam berketul...biarkan lama sikit ondeh2 dlm air mendidih...baru
angkat...
lepas
angkat masukkan terus dalam kelapa parut y telah d capurkan dengan
sedikit garam...supaya kuih kita lemak2 masin kt luar dan manis di
tgh2...
yang
oren..hijau tu adik orchid y buat..dia xnak campur...so oren jew la...hihihi
bila msak campur kesemua kuih tu...jd la mcm kt bawah ni...
tara..kuih ondeh2 versi orchid mekar |
ni dia tepung beras pulut..ada jgk org xtau...kcian dia..hihi |
No comments:
Post a Comment