Resepi Hawaiian Chicken Pizza - doh roti pizza lembut dan gebu | Resepi Orchid Mekar

Tuesday 23 June 2015

Resepi Hawaiian Chicken Pizza - doh roti pizza lembut dan gebu


Salam Semua


Kepada penggemar pizza bleh la senyum sampai telinga sbb 
resepi ni senang sgt nak buat...gerenti sedap rasanya sebijik pizza hut...
 

Hawaiian Chicken Pizza

orchid antara penggemar pizza..
so byk la orchid belajar daripada blogger2 dan mat salleh..
 untuk menjadikan pizza ni sama mcm pizza hut...untung ler korang kan...
tup..tup da dapat resepi ni....
orchid dengan senang hati nk kongsi resepi buat pizza sesedap pizza hut ni...hehehe

last sekali orchid buat kt rumah sewa..biasa bt kt kampung je..makan ramai2..lg seronok...
teringin sgt nak mkn time puasa ni...
so ajak la kwn mkn..terkejut orchid dia menjerit...
ehhhh..sedapnyaaaa...sebjik mcm pizza hut....
apa daaa...terkezuttt beruk orchid...ingtkn apa laaa...dia terus masuk pic pizza dlm facebook n 
TAG fb orchid...teruja sgt kot...hihhihi dia mntk orchid ajarkan...no poblem la...
amek resepi kt bawah ni ok...??

Nak cuba pizza itali step by step...klik kat sini


Hawaiian Chicken Pizza

Rahsia Pizza Doh Gebu dan Lembut


Bahan-bahan:-
boleh buat 3 keping pizza 9" atau 2 keping 12"
ukuran untuk pizza sederhana tebal


3 cawan tepung roti / tepung gandum (kalau nak sdp guna tepung hi protein)
2 sudu Mentega / Butter
1 sudu besar gula
1 sudu besar yis kering segera
Setengah Cawan air suam-untuk larutkan dlm yis nanti
2 sudu besar minyak zaitun atau minyak sawit
1 sudu bread softener
Air tambahan untuk menjadikan doh


Cara membuat DOH Pizza:
Masukkan yis di dalam mangkuk bersama air suam dan secubit gula
 biarkan dalam 15minit...kalau berbuih maknanya yis berfungsi..kalau x berbuih kena beli yis baru n buat lg sampai jd...

Dalam mangkuk lain gaulkan tepung bersama butter...bread softener....gula selebihnya dan minyak
Tuangkan yis y berbuih td dan gaul adunan sekata..masukkan air sedikit2 untuk membentuk doh... 

Uli adunan diatas tempat permukaan 
yang ditabur dengan sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat.
lagi lama kita uli, lg lembut roti kita nanti.
Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan dan tutup dengan kain lembab.

Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam..mcm pic kat bawah ni..


orchid letak surat khabar je tutup bekas doh....bila buka dh naik 2 kali ganda mcm ni...

Tumbuk aduan untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2 atau 3
Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yg dikehendaki..
Letakkan kedalam dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula.


Cucukkkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti.
 
Bakar doh kosong didalam oven pd suhu 150'C 
selama 8-10 minit dan keluarkan,
roti ni lg lembut dari pizza hut..bila sejuk pon xkeras...


JOM BUAT SOS 



Pssssstttt.....
klu xnak susah2 masak sos bleh guna sos kt kedai..
sos frego atau sos pizza dalam botol...
lg senang kan..orchid guna sos pizza buatan itali...beli kt GIANT...sedap sgt..bleh tahan gk harganya..rm12 lebih sebotol...frego juz rm4 lebih jew.....hihi  

Sos pizza segera..sama rasa mcm sos base kt bawah tu

Sos base pizza

Bahan-bahan:

2 sudu besar minyak
1 labu bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 biji buah tomato dicincang/blander
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
3/4 sudu kecil gula
1 sudu kecil oregano kering
garam secukup rasa




Cara membuat sos:

Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih sehingga layu.
Masukkan buah tomato, semua sos, oregano, gula dan garam
Kacau hingga pekat..
sos y lebih boleh simpan dlm botol masuk peti ais.. .

Inti:
ikut citarasa sendiri pon boleh...


Bahan-bahan inti:-

Setengah biji cili capsicum -dipotong dadu
Nanas dalan tin secukupnya...dipotong dadu..
125 g parutan keju mozzarella -nk sdp tambah la lg
2 keping chese cheddar-cincang atau 125g parutan keju cheddar
1 keping dada ayam- dipotong dadu kemudian ditumis dgn 2 ulas bwng putih, cili flakes dan garam secukup rasa sehingga masak



 CARA MENGHIAS PIZZA SEBELUM DI BAKAR


Sapu sos kemudian taburkan 1/3 campuran keju diikuti bahan inti 
diakhiri 2/3 campuran keju. 
contoh:-
roti + sos + Cheese + Inti (ayam n nenas) +cheese 

Bakar semula dengan suhu 150 dalam 15-20minit...sehingga keju cair dan keperangan di tepinya..


jom tgk mcm mn orchid buat....

sebelum letak doh dlm dulang pembakar
 sapu dulang dengan mentega/tepung/corn meal dulu supaya roti tak melekat pd dulang pembakar

orchid xbakar dulu roti ni..tp klu bakar lg best sbb roti dia naik tebal skit

sapu sos td ikut selera la...nk letak byk mana...jgn byk sgt..kn berair pizza tu bila nk mkn...

pastu tabur cheese cheddar campur mozarella...


masukkan inti ayam td..y ni orchid tambah sos sbb tu nmpk merah..klu nk piiza hawaiian xyah masuk sos dlm ayam yew...

y ni orchid tmbah sbb orchid mmg suka mkn sosej n bawang......
hanya taruk bawang..nenas n ayam utk bt hawaiian pizza...

last sekali taburkan cheese mozarella byk2...kasi tutup smua inti...lg byk lg sedap..yummi



cheese xberapa nk ckup kt atas tu sbb da kehabisan stok...pizza sebelum d bakar...taraaaa...




 Bakar semula Pizza kita dengan suhu 150'C dalam 15-20minit...sampai cheese dia keperangan

moh kita BAKOR...hihihi...anak buah orchid jgk penggemar Pizza...pic ni masa buat kt kampung halaman


dah siap pizza kita...yummi






P/S- 
kalau xnak bakar doh dulu...boleh bakar terus pizza dalam 
suhu 150'C selama 30-35 minit atau sehinga keperangan roti tepi...
jangan guna suhu yang terlalu tinggi kerana inti atas (Topping) pizza akan hangus...bila nak makan bleh taburkan cheese parmesan n cicah sos cili...yummie



















24 comments:

  1. Tq orchird.. roti memang gebu n lembut walaupun tanpa bread softener.

    ReplyDelete
  2. yup..guna api ats n bawah..supaya masak rata...roti n topping...pastikan suhu perlahan, baru tak hangit..sori lmbt reply..

    ReplyDelete
  3. bole tau x 3cwn tu bsamaan brp gram? then air yg 1/2cwn tu nnt masa nk uli mmg kna tambah air lg ye? byk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu cawan = 125gram tepung,
      kalau 3 cawam bersamaan 375gram mcm tu la...kalau keras boleh tambahkan air skit..kalau terlebih lembik tambahkan tepung skit ok...insyaallah doh ni mmg sdp...
      setengah cawan air untuk aktifkan yis,kna gunakan air suam supaya yis aktif,
      kalau nak uli kena tambah air biasa lain sedikit demi sedikit supaya menjadi doh yang sempurna..

      Delete
    2. saya guna cawan kecil je... sebab 3 cawan xsampai separuh paket tepung 1kg. boleh cuba dulu, air tambah skit2 utk jd doh. kalau nak sedap guna tepung roti

      Delete
  4. Terima ksih orchid , i nk try buat . Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama nurul, jangan lupa mencuba menu lain jgk ye...

      Delete
  5. terima kasih.. sangat berguna.. nk ambil pen ngan kertas ni.. hahaha

    ReplyDelete
  6. Terima kasih...terliur tgk pizza😍 nanti boleh cuba buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..jgn lupa mencuba yew...mmg x mengecewakan lah....hehehe

      Delete
  7. thanks orchid dah lama cari resepi finally nmpk resepi ni paling memikat heheheh xsbar nk trh

    ReplyDelete
  8. wcome dear..mesti cuba tau...xmenyesal punya

    ReplyDelete
  9. Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish incredible. Fantastic job! Joker123

    ReplyDelete
  10. Resep makanan yang anda bagikan kali ini cukup menarik dan seru sekali untuk dipelajari, karena resep-resep yang kamu berikan sanga mudah sekali untuk kami para ibu-ibu aplikasikan di dapur rumah. s128

    ReplyDelete
  11. Assalam.. Sy nk tnye resepi doh ni boleh buat tuk ape lg ye selain doh pizza??

    ReplyDelete
    Replies
    1. SELAIN PIZZA..RESEPI DOH NI BOLEH JUGA BT MCM ROTI PITA... BAKAR MKN MCM TU POM SDP..CICAH GULAI ATAU SARDIN...

      Delete
  12. Kalau nak guna breadmaker berapa banyak air ya agak2 untuk keseluruhan proses menguli ?

    ReplyDelete