Resepi Orchid Mekar: SUP Bunjut Ayam & Daging

SUP Bunjut Ayam & Daging




REMPAH SUP BUNJUT

Bahan2:
5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang

Cara Membuatnya:
1. Cuci bersih semua rempah. Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.
2. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3. Sup bunjut sedia digunakan.

REMPAH SUP DAGING

Bahan2:
5 biji buah pelaga
1 sudu lada hitam
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2-3 kuntum bunga cengkih
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih 
1 isi buah pala

Cara Membuatnya
1. Cuci bersih semua rempah, tumbuk atau kisar halus.
2. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3. Sup bunjut sedia digunakan. 

Dikatakan kombinasi sup berbeza mengikut jenis masakan, tambahan lebih kayu manis digunakan untuk membuat sup daging lembu/kambing. Kurangkan kayu manis bagi membuat sup ayam dan sup sayur. Tambahkan daun bay @ daun salam, buah keras dan bunga kering berbentuk panjang (tidak diketahui namanya) untuk sup ikan. 

No comments:

Post a Comment