Cotton Soft Japanese Cheesecake with Cream Cheese & Almond Frosting | Resepi Orchid Mekar

Tuesday 19 May 2015

Cotton Soft Japanese Cheesecake with Cream Cheese & Almond Frosting







Kek ni sangat gebu dan lembut. 
Rasanya sangat sedap. Kek ni juga tak sesuai dimakan panas. 
Kena sejukkan sehingga betul-betul sejuk, barulah naik rasa kejunya. Dan buat pertama kalinya ini orchid kongsikan buat semua pembaca Resepi Orchid Mekar ni, Step-by-Step untuk menghasilkan kek y menjadi pujaan ramai ini. 

Topping y orchid kongsikan ini merupakan antara topping y paling sedap dan paling sesuai untuk kek ini. klu xde topping pon, kek ini mmg sdp.

Bahan-bahan 
(orchid guna loyang round 8 inci)

Bahan A
250g cream cheese
50gm butter
100ml susu segar
6 biji kuning telur (saiz A)
1 sudu besar jus lemon
1/4 sk garam
60gm tepung kek/superfine
20gm tepung jagung

Bahan B
140 gula (guna je guna biasa atau gula kastor)
6 biji putih telur
3/4 sk jus lemon

Cara-cara

Untuk adunan A: 

Cairkan cream cheese, butter dan susu dengan teknik double boiler. 
Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese. 



Asingkan telur kuing dan telur putih. Seboleh-bolehnya jangan termasuk sedikit pun telur kuning dalam mangkuk telur putih tu. 
Telur putih letak dalam mangkuk adunan yang lebih besar.



Satukan tepung kek, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon dalam mangkuk adunan. Dan kemudian tuang adunan cream cheese dan 
gaul hingga sebati (guna senduk kayu atau sudu sahaja).




Hasil selepas digaul sebati


Untuk adunan B: 
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih-buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). 
Pastikan sampai bertanduk, kalau tidak kek anda akan bantat okeh. 
Lama pun takpe sebab memang kena bertanduk.klu trbalikkan mangkuk dia xkan tumpah....melekat terus..hehe



Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B y dah gebu tu dan kacau smpai sebati. 




Sediakan loyang kek y bulat berukuran 8 inci. Tuang adunan kek dlm tin kek.



Bakar kek dlm kira-kira sejam (orchid memang bakar 60 minit) dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C/325 degrees F. Gunakan rak membakar y agak bawah. Untuk informasi mengenai kaedah waterbath ini, sila klik sini

kek baru masuk oven

Kek selepas sejam
Hasilnya:


Dah keluar loyang

Selepas tu kena sejukkan kek barulah boleh buat topping. kalau buat topping cream cheese, bahan-bahannya seperti di bawah:

120gm cream cheese
60gm butter
60 gm gula aising

Putar je semua bahan tu sampai sebati.



Selepas tu sapu dengan berhati-hati atas kek. Kek ni lembut tau, tak boleh kasar-kasar.



Pastu taburkan kepingan badam y telah digoreng tanpa minyak. Lepas tu simpan semula dalam peti sejuk sehingga anda nak makan kek ni.



Dan waktu untuk potong kek. 


Dan ini nota tambahan dari orchid 
untuk kaedah membalut loyang semasa nak bakar kek:
Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hingga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, 
orchid x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
 

No comments:

Post a Comment