salam semua...
sementara menunggu kerja datang orchid nak kongsikan resepi chiken chop paling senang dan paling sedap..rugi la korang xcuba sbb bkn senang nk bt chiken chop ni klu xkena cara..huhuhu sape y nk berniaga pom bleh amek resepi ni...klu untung tu jgn lupa kongsi komisyen skit yew...hehehe
jom tgk resepi kt bawah
chiken chop orchid xbuang tulang so jd la mcm ni...cuba la rasa pasti nak lg...huhuhu |
Bahan-Bahan:
Bahan Perap
2 keping paha ayam debone ( Dibuang tulang )
**orchid xbuang tulang...hehehe (terlebih rajin)
2 sudu kecil serbuk / pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar jus lemon
Bahan Salutan
1 biji telur – di pukul
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan breadcrumbs
Cara Membuat:
1. Gaul ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap selama 4 jam di
dalam peti sejuk.
2. Salut ayam dengan tepung jagung hingga rata. Celupkan kedalam telur dan
salut rata dengan breadcrumbs.
3. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
p/s** Kalau tak nak buat tepung ayam kt atas ni boleh juga guna tepung segera...orchid suka tepung segera cap bestari dan saji...jom tgk pic kt bawah tu...cari la kt supermarket garenti ada
orchid suka hot n spicy....sedap sgt |
tepung ni paling sedap giler..giler...xpayah salut telur...byk jenis tepung ni so ikut selera korang la yew |
*kalau tak mahu buat
cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi,
Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
kalau tak mahu buat
cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi,
Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
kalau tak mahu buat
cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi,
Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
kalau tak mahu buat
cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi,
Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
*kalau tak mahu buat
cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi,
Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
*kalau tak mahu buat
cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi,
Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan Sos
setengah cawan susu cair atau susu segar
air secawan
1 kiub pati ayam knorr
1 sudu kecil lada hitam kisar
2 atau 3 sudu tepung gandum
2 atau 3 sudu mentega
1 sudu kecil kicap pekat - untuk warnakan sos jd keperangan
cara-caranya
panaskan
butter atas pan....bila dh mencair masukkan tepung...gaul biar tepung keperangan
dan masukkan air....gaul rata tepung td masukkan susu....bila dh mndidih
tambahkan kiub ayam...lada hitam..kalau suka pedas bleh tambahkan dan
klu xsuka leh kurangkan k...ikut citarasa masing2... kalau nk lemak
boleh lebihkan susu....biasa nya kiub ayam dah masin..klu nk masin
lg..tambah ler garam lg...
akhir sekali masukkan kicap pekat...kicap juz nk tukarkn kaler dia jew bg nampk cantik...
psstttt- kalau korang nk bt meetball pon bleh jgk..klik kt sni...
Bahan Sampingan
Kentang Goreng atau kentang putar.
Sayuran Tomato, daun salad, jagung, broccoli dan lobak merah.
psstttt- kalau korang nk bt meetball pon bleh jgk..klik kt sni...
Bahan Sampingan
Kentang Goreng atau kentang putar.
Sayuran Tomato, daun salad, jagung, broccoli dan lobak merah.
walaupon xlengkap juz letak kentang goreng tp mmg sedap...hahaha apa y penting sos dia tu...kalau sedap...mmg menjadi la chiken chop kitew...walllaaaaa |
No comments:
Post a Comment