salam semua pengunjung blog orchid...
musim-musim raya haji ni mesti banyak daging kan...kalau korang xtau nk masak apa dah...
kt sini orchid kongsikan resepi ringkas yang sangat sedap..
resepi ni antara menu kesukaan orchid..huhuhu..
makan dengan nasi panas2 pasti meletop...yumiiie
jom tgk bahan2 nya
Bahan
Daging 500gm
4-5 ulas Bawang Putih
1 Labu Bawang Besar
1 Biji Lada Besar-hiris menyerong
1-2 Sudu Kunyit Debu
Garam Secukup Rasa
Minyak Masak
Kacang Panjang -xnak letak pon xper
Cara-cara
Gaulkan daging bersama kunyit...ketepikan
petuanya supaya daging kita nanti berwarna kekuningan cantik apabila masak..
takla kelabu asap jew kan.
Panaskan minyak dalam kuali....tumis bawang putih dan bawang besar skit...biarkan kekuningan dan naik bau..masukkan daging y telah di gaul besama kunyit td...masukkan garam skit
masukkan air jika daging terlalu kering....
jangan masukkan garam banyak sgt sbb nanti kuah kering akan jd terlebih masin...
masak dengan api y kecil...bila daging dh empuk dan kuah dah kekeringan skit...masukkan kacang panjang, cili besar dan hirisan bawang besar selebihnya...
jangan masukkan garam banyak sgt sbb nanti kuah kering akan jd terlebih masin...
masak dengan api y kecil...bila daging dh empuk dan kuah dah kekeringan skit...masukkan kacang panjang, cili besar dan hirisan bawang besar selebihnya...
pastu angkat dan boleh la hidangkan dan dimakan bersama nasi panas...
No comments:
Post a Comment