SUP:-
Tumis kayu manis, bunga lawan, buah pelaga, bawang putih, bawang
merah,
halia, akar daun bawang, akar daun sup,
tumis sampai naik bau
masukan
sos tiram, serbuk lada sulah, serbuk Ngohiong,
stock ayam Meggi y cair dan masukan air seberapa banyak garam gula
secukup rasa
bila dah masak
masukan minyak bijan, lobak masin y hancur dan bawang goreng
NASI :-
Tumis bawang merah, bawang putih halia Yg di mayang dgn majerine
masukkan sos tiram, lada sulah, daun pandan, serbuk Ngohiong,
minyak
bijan, garam dan gula secukup rasa
masuk beras y dah dibasuh dan
ditoskan
gaul biar rata masukan dalam rice cooker isi air ikut sukatan
bersesuain dgn beras
AYAM
Rebus Ayam separuh masak dgn buah keras Yg di ketuk,
KICAP AYAM
Kicap digaul pada Ayam,
sos tiram, kicap caremel, kicap
pekat, kicap cair, gula perang, serbuk ngo heong
kacau semua tu baru guling Ayam
di dalam bekas,buat sampai tiga kali yaitu sapu biar angkat letak dalam bekas lain
lepas tu gaul pulak sampai tiga kali
Goreng dgn minyak biar tengelam Ayam tu jagn potong goreng seekor mcm
tu,
kicap Yg diguna mesti lah le keung kee atau popo
**Sebelum goreng sapu minyak bijan ye
SOS LADA :-
Rebus tomato bawang putih dan
lada
ingt jangan potong lepas tu masukan dalam blender
letak halia cuka garam gula sedikit minyak bijan dan blender
ingt jangan letak air dan rasa
manis masin masam biar cukup
KICAP :-
Guna kicap cair le keung ke letak halia dan bawang putih y di tumbuk
minyak bijan
dan sedikit sos tiram
No comments:
Post a Comment