SIAKAP TIGA RASA PALING SEDAP DAN MUDAH | Resepi Orchid Mekar

Monday 3 February 2020

SIAKAP TIGA RASA PALING SEDAP DAN MUDAH

assalamualaikum,
hari yang indah ini orchid rajin plak nak share resepi,
kali ini resepi ikan siakap 3 rasa plak, sedap sangat-sangat dan mudah.
jom tgk bahan-bahannya.







Bahan Ikan

2-3 Ekor Ikan Siakap / Ikan Pilihan
garam
Tepung Jagung- xde xper - utk ranggupkan ikan

Gaul Ikan dengan bahan atas ni ok....lepas tu goreng garing
orchid potong dua sbb kuali kecil, ikut suka korang la ye.
goreng garing mcm dlm gambar bawah ni..






Bahan (Kuah)

4-5 Ulas Bawang Putih - potong dadu/cincang 
1 Biji - Bawang Besar - potong dadu
2-3 Sudu Cili Boh
3-4 Sudu Sos Cili
3-4 Sudu Sos Tomato
2 Sudu Sos Tiram


Bahan Tambahan

1 Biji Capsicum / Lada Banggala
1 Mangkuk kecil Nanas Dalam Tin atau Nanas Segar Manis Potong Dadu
1/2 Batang Karot - Ptong Dadu
1 Biji Tomato - Potong Dadu


Cara-Cara Memasak

Masukkan minyak  kemudian tumis bawang putih dan bawang besar sampai naik bau,
masukkan cili boh, masak sampai masak cili boh tadi.
baru lah boleh masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram,
gaul rata dan masukkan sedikit air, 
biarkan sebentar kemudian masukkan bahan tambahan untuk sedapkan lagi kuah kita ni, 
nampk byk la sikit bahan-bahan atas ikan nanti,
masukkan capsicum, nanas, karot atau bahan lain lagi yang kita suka yew.
last sekali masukkan garam gula dan secukup rasa/ aji
rasa la kuah kita biar ada masin manis masam... 
bila 3 rasa ini ada so lengkap la masakan kita ni...
tutup api dan curahkan kuah ke atas ikan, 
nak makan baru tuangkan kuah ye, baru ikan kita ranggup dan sedap.


NOTA KAKI
Lepas masuk bahan-bahan tambahan contoh carot, capsicum, nanas tu kacau sekejap 
dan boleh la tutup api,
jangan lama sangat nanti layu dan lembik dah tak sedap nak makan.


ni dia kuah kita tadi, seperiuk dapat,
banyak juga ni, boleh letak atas ayam jgk kalau tak suka ikan.















No comments:

Post a Comment